De Stek is een kleinschalige biodynamische tuinderij in het buitengebied (aan de Noordkant) van Lelystad.

IMG_3969a

Op een perceel van ruim 3 hectare worden hier sinds 1993 veel soorten groenten en klein fruit (aardbeien, bessen, pruimen en kersen) geteeld. Ons seizoen begint in het voorjaar met verspreiden van mest en compost op het land, grondbewerking, zaaien en planten. De eerste oogst is rond half mei en dan gaat ook onze winkel op het erf open:

Op woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur en op zaterdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur. We beginnen dan met, onder andere, verschillende soorten sla, raapstelen, radijs en groene asperges. Gaandeweg komen er steeds meer producten bij. We kopen het hele seizoen door ook groenten en fruit bij lokale bio tuinders en akkerbouwers in (wat wij zelf niet kunnen verbouwen) om een zo breed mogelijk assortiment te hebben. U kunt deze producten, zoals bijvoorbeeld aardappelen, witlof en blauwe bessen, herkennen aan de witte labels op de kisten. Onze eigen producten hebben een gekleurd label. 

We stellen het erg op prijs als u uw eigen papieren en plastic zakjes meeneemt zodat deze zoveel mogelijk worden hergebruikt. Alvast dank hiervoor.

U kunt bij ons ook met pinpas betalen.

Honden mogen niet in de winkel, als ze meekomen graag aangelijnd naast fiets of auto op het parkeerterrein. Er mag uitsluitend op ons eigen terrein geparkeerd worden, de openbare weg moet vrij blijven in verband met bereikbaarheid van onze buren voor grote landbouwmachines en vrachtwagens.

Naast huisverkoop leveren wij aan de groothandels Odin en Udea en aan handelaren die op biologische boerenmarkten staan. Dat is dan ook de reden dat wij beperkte winkeltijden hebben: we zijn dan druk bezig met zaaien, planten, schoffelen, verzorgen en oogsten. 

In de aardbeientijd (in de maand juni) is er, uitsluitend tijdens winkeltijd, ook de mogelijkheid om zelf aardbeien te plukken. Leuk om te doen en ook iets voordeliger dan de aardbeien die door ons geplukt zijn. Kinderen zijn welkom, graag onder toeziend oog van een begeleider. Informatie hierover kunt u te zijner tijd vinden op deze website. 

In het midden van onze kersen-en pruimenboomgaard staan bijenkasten. De honingbijen zorgen voor de bevruchting van groenten en fruit. De twee volken staan bewust in het midden zodat zij zo min mogelijk gestoord worden. We vragen u dan ook om niet in de boomgaard te komen.

Zo af en toe, afhankelijk van het weer, wordt er ook een Stekterras georganiseerd: tegen een vriendenprijs is er dan, op zaterdagochtend onder winkeltijd, koffie, thee en sap met zelfgemaakte taart en cake. In een open en gezellige sfeer genieten van het lekkers, de mooie omgeving en misschien een praatje maken met anderen. Ook hierover wordt bericht op deze site. Als u via de mail op de hoogte gehouden wilt worden van activiteiten kunt u een bericht sturen naar info@desteklelystad.nl en dan komt u op de mailinglijst.

Eind november, begin december sluiten we het seizoen af met de laatste huisverkoop. De groenten zijn op en het land gaat in winterrust. Wij doen het dan ook rustiger aan en gaan allerlei klussen doen die zijn blijven liggen, we evalueren het jaar, gaan een nieuw teeltplan maken, nieuw zaad-en plantgoed bestellen, fruit snoeien enzovoort. We bewegen zo mee met de in- en uitademing van de seizoenen.

Kernwaarden van De Stek zijn respect voor het mooie en vruchtbare land waar wij voor mogen zorgen, voor het bodem- en insectenleven, de vogels en de bijen. 

Maar ook respectvolle omgang met de mensen op ons bedrijf, medewerkers, gasten, stagiaires en klanten in de winkel zodat het een plek is waar het fijn is om te zijn.

Door zorgvuldig en zuinig om te gaan met machines, materialen (gereedschap, verpakking) en hulpbronnen als water, brandstof en elektriciteit willen we onze verantwoordelijkheid dragen voor een toekomst bestendige landbouw.